Tunisia este un stat situat în apropierea Deșertului Sahara, însă acest lucru nu înseamnă că se bucură de zilele însorite pe toată durata anului. Pe cuprinsul Tunisiei se întâlnesc patru zone climatice. Zona de coastă inclusă între orașele Bizerte și Tunis nu este recomandată pentru sejururi în timpul iernii, deoarece aici ninge o dată sau de două ori pe an. În schimb, zona litorală cuprinsă între stațiunile Hammamet și Sfax este recomandată turiștilor care doresc să viziteze Tunisia în timpul iernii, dar nu pentru plajă, ci pentru a se bucura de natură și pentru a vizita obiectivele turistice din zonă. Cei care doresc să se bucure de plajă în timpul anotimpului rece nu au la îndemână decât două opțiuni: Zarzis și Jerba. În Sousse și în stațiunile din Sudul Tunisiei, sezonul turistic debutează în luna aprilie și se încheie în octombrie. Turiștii care plănuiesc să se bucure de soare într-o destinație din nordul Tunisiei pot plănui vacanțe între lunile mai și septembrie. Pe coasta nordică a Tunisiei, sezonul estival este ceva mai scurt, începând în luna iunie și încheindu-se în august. Turiștii care plănuiesc să viziteze orașele fără ieșire la mare, o pat face pe întreaga durată a anului, dar trebuie să țină cont de anumite considerente pentru ca sejurul lor să fie cât mai plăcut. În zonele montane ale Tunisiei, ninge uneori, iar verile nu sunt la fel de fierbinți ca pe litoral. Totuși în aceste orașe, s-ar putea ca temperaturile să fie mai puțin suportabile, din cauza lipsei brizei marine.
Turiștii care plănuiesc călătorii în deșert, ar fi bine să evite anotimpul cald, deoarece temperaturile ridicate sunt destul de greu de suportat și de către localnici, darămite de către turiști. Pentru ca șederea în Tunisia să fie cât mai plăcută, este recomandat să consumați o cantitate cât mai mare de lichide. Evident, ochelarii de soare și obiectele care să vă protejeze capul de razele fierbinți sunt obligatorii. În luna ianuarie, temperaturile în Tunisia se situează între 9º C și 16º C, pentru ca în aprilie să crească până la 27º C. Cele mai ridicate temperaturi se înregistrează în luna iulie, când valorile din termometre se apropie de 40º C.
În cazul în care plănuiți un sejur în Tunis, este bine să evitați lunile ianuarie și februarie, deoarece vremea este destul de rece, iar precipitațiile sunt destul de rare. În perioada martie-aprilie, vremea devine ceva mai frumoasă, temperaturile urcând până la 21º C. Luna cea mai potrivită pentru un sejur aici este iunie, deoarece temperatura medie se situează în jurul valorii de 30º C, iar precipitațiile sunt reduse. Condițiile meteo se mențin favorabile și în perioada iulie-noiembrie, fiind acceptabile și în decembrie, deși puțini turiști aleg să viziteze Tunisul în aceată lună. Hammamet este una dintre cele mai populare destinații de vacanță ale Tunisiei, turiștii putând alege să călătorească aici începând cu lunile martie-aprilie. Cele mai recomandate luni sunt însă mai, iunie și septembrie, când temperatura medie se apropie de 30º C. În luna iunie, temperatura medie a apei este de 25, 7º C, în iunie măsoară 29, 2º C, iar în august, 29, 4º C. Începând cu luna septembrie, temperatura mării scade tot mai mult, ajungând ca în decembrie să măsoare circa 15º C. Turiștii care doresc să petreacă o vacanță în Insula Djerba o pot plănui în intervalul mai-noiembrie, când condițiile meteo sunt perfecte.
În Monastir, vremea este bună pentru vacanțe începând cu lunile martie-aprilie, când temperatura medie a aerului este de 21º C, iar cea a apei este sub 20º C, ceea ce însemnă că turiștii nu vor putea înota. Cu toate acestea, turiștii pot planifica vacanțe în lunile mai, iunie, septembrie și octombrie, când condițiile meteo sunt perfecte. În lunile iulie și august, temperaturile sunt ceva mai ridicate și pot deveni ușor inconfortabile.