Insula Djerba este situată la 5 kilometri distanță de coasta de Sud a Tunisiei și se remarcă datorită plajelor sale nisipoase, a climei mediteraneene, a satelor încărcate de istorie și tradiție, precum și a peisajelor sale deosebite. În plus, Insula Djerba este un punct de pornire și pentru turiștii care doresc să exploreze celelalte destinații de vacanță ale Tunisiei. Una dintre principalele atracții ale Insulei Djerba este orașul vechi Houmt Souk, unde străduțele înguste formează un adevărat labirint. O să fie interesant să vă plimbați și să admirați căsuțele albe, magazinele în care se comercializează obiecte ceramice multicolore, obiecte textile tradiționale, bijuterii și obiecte din alamă sau argint. Orașul vechi Houmt Souk este un adevărat paradis pentru împătimiții shopping-ului. Când v-ați plictisit de această zonă a orașului, vă puteți îndrepta către port, unde vasele colorate care plutesc pe marea albastră o să vă încânte privirile. Dacă doriți să aflați mai multe despre trecutul Insulei Djerba, nu trebuie decât să treceți pragul Muzeului de Artă și Tradiții Populare. Muzeul funcționează într-o clădire ce datează din secolul al XVIII-lea și reprezintă o atracție ce merită din plin vizitată. În cadrul muzeului turiștii vor avea ocazia să admire costume tradiționale, bijuterii, obiecte ceramice și altele. În una dintre încăperile muzeului sunt expuse variante vechi ale Coranului.
Bordj el Kebir este un fort care datează din secolul al XIII-lea, fiind restaurat pe durata secolului al XV-lea. Construcția inițială a fost distrusă în secolul al XVI-lea, pentru ca pe locul său să se ridice fortăreața Bordj el Kebir, de unde se putea supraveghea întreaga zonă a golfului. În anul 1960, clădirea a fost supusă unor ample lucrări de reconsolidare. În mijlocul străzii Houmt Souk, turiștii pot admira o serie de caravanseraiuri foarte bine conservate. În aceste hanuri, călătorii descopereau spații de dormit, locuri în care să-și odihnească animalele și spații în care comercianții și depozitau mărfurile. De obicei, caravanseraiuri reprezentau clădiri cu mai multe etaje, dispuse în jurul unei curți interioare. În multe dintre aceste clădiri, în prezent, funcționează hoteluri sau restaurante.
Sinagoga din Ghriba amintește de faptul că în Insula Djerba a trăit cândva o importantă comunitate evreiască. Din exterior sinagoga nu pare foarte impresionată, fiind construită destul de recent, mai precis în anul 1920. Totuși de existența sa se leagă o povestioară destul de interesantă. Se crede că lăcașul de rugăciune a fost construit pe locul în care a căzut o piatră sfântă, cel mai probabil un meteorit. An de an, la 33 de zile după Paște, Ghriba găzduiește cel mai important pelerinaj evreiesc din Africa de Nord.
Satul Guellala este principalul centru producător de ceramică din Insula Djerba. De-a lungul străzii principale, veți observa dispuse zeci de ateliere de ceramică, de unde vizitatorii pot achiziționa obiectele care le stârnesc interesul. Se crede că în acest sat trăiesc cel puțin 450 de olari. În atelierele ceramice de aici se produc, în mod preponderent, vase pentru depozitarea alimentelor, care au forme asemănătoare cu amforele și sunt vopsite în cele mai intense culori. Argila utilizată la producția acestor vase este excavată de la adâncimi de până la 80 metri, apoi este uscată timp de 2-3 zile, urmând ca apoi să fie spartă și amestecată cu apă. Vasele odată obținute sunt lăsate timp de 60 de zile să se usuce, iar apoi sunt introduse în cuptoare unde se ard pentru câteva zile, după urmând să fie lăsate la răcit.
Cei mai mulți turiști care călătoresc în Insula Djerba bineînțeles că doresc să petreacă timp și pe plajă. Sidi Maharès este cea mai populară plajă de pe cuprinsul insulei, locul preferat al turiștilor care doresc să se relaxeze și să se bronzeze. Plaja este foarte bine amenajată, aici turiștii putând închiria șezlonguri și umbrele și putând petrece timp în restaurantele și cafenele care sunt dispuse de-a lungul ei. Dacă această plajă nu vă încântă sau pur și simplu doriți să încercați și altceva, atunci puteți vizita plaja Séguia. Această plajă se întinde pe o suprafață de 5 kilometri lungime, fiind situată între Aghir și Ras Lalla Hadria. Deși nu este la fel de modernă ca plaja precedentă, oferă totuși toate facilitățile, astfel încât veți putea petrece aici o zi plăcută. Plaja este recomandată persoanelor care nu iubesc locațiile aglomerate.
Midoun este unul dintre cele mai frumoase orașe din Insula Djerba. Zona veche a orașului este înțesată de clădiri superbe, alei înguste și ziduri înalte. Populația acestui oraș se compune în mare parte din descendenți ai sclavilor, care au fost aduși aici din Sudan. În timpul verii, în Midoun se organizează un spectacol tradițional cu dansuri populare și parade de cămile. De asemenea, vă recomandăm să nu ratați să vizitați piața care se organizează în fiecare vineri. Un alt oraș din apropiere de Djerba, care atrage an de an sute de mii turiști, este Zarzis. Orașul se mândrește cu plaje spectaculoase, plantații de măslini și palmieri, și grădini luxuriante. Cei mai mulți turiști vin aici pentru plajă, dar noi credem că se merită să vizitați și orașul, deși acesta are un aer provincial. Dacă timpul le permite, turiștii pot vizita și Chott El-Jarid, cel mai întins lac salin din Sud-Vestul Tunisiei, care are o suprafață de 4.900 kilometri pătrați. Lacul este acoperit cu apă doar în zonele sale mai joase, fiind total acoperit doar în perioadele cu ploi ambundente.
Un sejur în Insula Djerba nu ar putea fi complet fără o excursie în Sahara, în cazul de față cea mai apropiată locație fiind Nefta. Partea veche a orașului este foarte bine conservată, la o simplă plimbare turiștii descoperind case cu fațade decorate cu cărămidă, construcții cu cupole impresionate și minarete care se înalță spre cerul senin. La 15 kilometri de Nefta, veți descoperi zona cu dune, unde puteți gusta din farmecul deșertului. Turiștii care plănuiesc un sejur în Insula Djerba pot vizita cu ușurință și orașul Medenine. În trecut, acest oraș era un punct important pe ruta caravanelor care traversau Africa. Hambarele de aici erau utilizate de către comercianți pentru depozitarea mărfurilor atunci când ei călătoreau. Multe dintre ele avea aspect de fagure, clădirile numărând până la șase etaje. Cele mai multe dintre ele au fost distruse în anul 1960, când s-a dorit să se creeze spațiu pentru expansiunea orașului modern, Ksar Medenine a supraviețuit însă.
Gightis este un oraș roman, bazele sale fiind puse în secolul al VI-lea î. Hr. de către fenicieni. Ruinele care s-au păstrat până astăzi datează din secolul al II-lea d. Hr. și sunt reprezentate de o baie romană, un forum, un templu dedicat zeului Apollo, un templu dedicat lui Hercule și un templu dedicat lui Dionyssos. Deși nu este prea impresionat, pasionații de istorie pot găsi orașul destul de interesant.